lördag 31 december 2011

Recept - Kokt torsk med pepparrot och skirat smör

Denna rätten tillagades igårkväll och var jättegod! Man blev lagom mätt och den kommer jag göra fler gånger.


Per Morberg bjuder Henrik Schyffert och Erik Haag på härlig husmanskost.
Bild lånad från recept.nu



















Ingredienser

44 st torsk, bitar à 250 g
11 st lök, gul
11 st morot
11 st fänkål
persilja, några stjälkar
22 st lagerblad
vitpepparkorn, några stycken
3-43-4 st kryddpepparkorn
0.50.5 st citron
grovt salt
pepparrot, riven
citronklyftor
dill, kvistar
smör

Gör så här


1. Skölj fiskbitarna i kall t vatten. Lägg i en långpanna och strö över rikligt med grovt salt.

2. Låt stå i kylen 2 timmar innan kokning.

3. Skala och skär grönsakerna i bitar och lägg i en 5-6 liters kastrull.

4. Fyll på med vatten till hälften och lägg resten av ingredienserna utom fisken. Låt sedan vattnet koka upp och koka en stund så att smakerna kommer fram.

5. Lägg sedan ner fisken och se till att det täcker med vätskan. Koka upp och låt sedan sjuda på lägsta värmen i ca 10 minuter. Köttet skall vara vitt och fast i invid benen.

6. Skira smöret och riv pepparroten på fina sidan av rivjärnet.

7. Lägg upp fisken och garnera med pepparroten, citronklyftor och dillkvistar. Servera med kokt potatis och det skirade smöret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar