måndag 4 april 2011

Vecka 31 och magbild

Beräknat förlossningsdatum: 2011-06-07
Barnet blev till omkring: 2010-09-14
Du är i vecka: 31
Du är i månad: 7
Antal graviditetsveckor och dagar: 30 veckor 6 dagar
Antal dagar kvar till förlossningen: 64

Vecka 31

 

Barnet:
En liten drömmare
Genom att göra ultraljudsundersökningar på barn under längre perioder har man kunnat visa att de nu drömmer när de sover. Man tror åtminstone det, eftersom barnets ögon rör sig på samma sätt som en sovande vuxens. Undrar vad de drömmer om...

I takt med att underhudsfett fyller ut, ser huden mer rosa än röd ut. Förmodligen har inte din bebis lagt sig till rätta med huvudet nedåt, men en del barn gör det redan nu.
Mamman:
Vatten i hela kroppen
Känns dina ben svullna? Passar inte ringarna längre? Runt den här veckan är det inte ovanligt att du samlar på dig vatten framför allt i händer och fötter (de är längst ifrån hjärtat). Kroppen har bildat så mycket som 50 % mer blod och andra kroppsvätskor under graviditeten för att fylla barnets behov. En del av denna extravätska läcker in i dina vävnader. När din växande livmoder trycker på venerna i bäckenet, hindras en del av blodflödet till din underkropp. Så blodet kan inte transportera bort överflödsvätskan, utan den blir kvar i ben och fötter som svullnar. Det är oftast inte farligt alls, men för att vara på den säkra sidan tar din barnmorska ditt blodtryck varje gång du träffar henne.

Vad kan du göra för att hjälpa hjärtat? Sitt inte med benen i kors! Då hindrar du bara blodflödet ännu mer. Trä alla ringar på en kedja och bär dem runt halsen i stället. Drick mycket, rör på dig för att hålla igång cirkulationen och vila med benen upp!

JAG;

Mår bra, har mer energi än innan men foglossningar hindrar mig från att göra saker. Bebben är aktiv och övar boxning inne i magen;) Blir lätt trött fysiskt i kroppen och måste ta det lugnare än vanligt. Saknar att kunna gå långa promenader. Mår lite illa ibland men inget som påverkar. Kan det inte bli juni snart....;)



1 kommentar:

  1. Grattis till "bebben"..
    Vilken underbar känsla att få bli mamma för första gången! Förstår att du längtar till sluttiden. Hoppas att du ska fortsätta må bra.

    Det är tio år sedan jag fick mina tvillingpojkar och man förvånar sig över hur man "glömt" hur små de kan vara.

    Grattis än en gång! Och lycka till!

    SvaraRadera