måndag 22 augusti 2011

Recept - Medelhavspizza med tomat och vitlök

Gör så här

Värm vattnet till 37°C. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, salt, socker, olja, rosmarin och mjöl och arbeta ihop degen. Täck över och låt den jäsa ca 1 timme. Låt vitlöken behålla skalet, vänd klyftorna i lite olja. Skär tomaterna i ganska stora tärningar. Blanda dem med 1 tsk salt i en skål. Sätt ugnen på 225°C. Kavla ut degen så den blir ca 1/2 cm tjock och lägg den i en ugnssäker form med kant, låt degen gå upp på kanterna. Eller kavla degen till en rund botten och lägg den på plåt med bakplåtspapper. Skeda över tomathacket, ta inte med vätskan i bottnen på skålen, och smula sönder osten ovanpå. Lägg på vitlök, oliver och basilikablad. Mal över lite peppar (tomaterna är ju redan salta). Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min, tills bottnen fått fin färg. Servera genast. (Peta av skalet och mosa vitlöksklyftorna under ätandets gång. Under skalet blir löken läckert bakad och mjuk, inte rostad och hård.)

4 portioner

Deg:
  • 2 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 krm socker
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk rosmarin, färsk finhackad eller 2 tsk söndelmalen torkad
  • 5 dl vetemjöl, gärna special
Fyllning:

  • ca 8 vitlöksklyftor
  • olivolja
  • 4 tomater
  • salt
  • svartpeppar
  • ca 100 g fetaost
  • ca 15 svarta oliver
  • ca 10 basilikablad
Ugnstemperatur
  • 225º - Grill

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar