tisdag 11 januari 2011

Barnvagns Guide

Hittade en jättebra guide på Babyproffsen.se


Att välja barnvagn

Att välja barnvagn kan vara en ganska knivig fråga. Vad som slutligen fäller avgörandet kan bero på en mängd olika faktorer. De flesta barnvagnar kan man i dag kombinera i en mängd varianter för att passa just ert behov. För att förenkla ert val har vi på Babyproffsen sammanställt en guide där vi förklarar de olika barnvagnstyperna lite närmare. Denna guide kommer ni att ha nytta av då vi tillsammans kommer fram till vilken barnvagn som passar er bäst.  

Värt att tänka på:

  • Vagnen ska vara bekväm att köra. Utifrån exempelvis er längd kan valet av barnvagnstyp vara avgörande för ert bruk.
  • Kommer vagnen igenom er dörröppning eller in i husets hiss?
  • Kommer den hopfällda vagnen få plats i ert bagageutrymme i bilen?
  • Är ni ofta ute på promenader i skog och mark eller shoppingturer?  
Detta är exempel på frågor som uppkommer vid val av barnvagn. Kom in till oss på Babyproffsen så berättar mer och hjälper er i valet av barnvagn, vi kan barnvagnar.

Duovagn/ liggvagn

Duovagn/ liggvagn är till för barn från nyfödd upp till tre års ålder. Duovagnen/ liggvagnen består av ett underrede, ligginsats och sittinsats. Ligginsatsen är den lite större varianten av liggdel vilket gör att den kan användas av äldre barn. Vissa modeller av ligginsatser har även ett praktiskt sittstöd vilket används innan barnet kan sitta själv. Sittinsats och ligginsats används separat på det vilket gör att denna typ av barnvagn kan vara något lättare. Denna typ av barnvagn lämpar sig väl för barn som föds på den lite kallare delen av året då ligginsatsen är rymlig och har gott om utrymme för praktiska tillbehör som åkpåsar och lammskinn.





09_18_happy1kopia.jpg

Kombivagnen

Kombivagnen är en variant av ligg- och sittvagn. Kombivagnen består av ett underrede, sittinsats och liggdel. Liggdelen kan vara i olika utföranden beroende på barnvagsmodell och i vissa fall ert egna val. Liggdelen kan vara antigen en mjuklift eller en hårdlift. Mjukliften kan i regel göras om och användas som en åkpåse då barnet börjat sitta. Hårdliften kan inte göras om till åkpåse men är i stället rymligare vilket gör den lättare att bädda. För att liggdelen ska kunna användas måste sittinsatsen vara monterad på barnvagnen. Denna typ av barnvagn lämpar sig väl om man bor i hus utan hiss då liggdelen är enkel att plocka med.


09_14_grizzley2kopia.jpg 

Sittvagnen

Sittvagnen är för lite större barn och består i sitt grundutförande av underrede och en sittinsats. Denna typ av vagn kan ofta kombineras likt duovagn/ liggvagn och kombivagn skillnaden är då i regel höjd på underredet, denna skillnad varierar från barnvagnsmärke till barnvagnsmärke. Sittvagnen är således en något mindre barnvagn vilken lämpar sig väl om man letar efter en nättare lösning på barnvagn.





09_14_grizzley3_frikopia.jpg

Sulky

Sulky är ett mellanting mellan sittvagn och paraplyvagn för lite äldre barn som inte längre har behov av en liggdel. Sulkyn är en smidig och enkel barnvagn där barnet i regel sitter vänd i färdriktningen. Beroende på barnvagnsmärke och modell kan barnvagnen ha lutfunktion i sittdelen vilket möjliggör viloläge i olika steg. En praktisk och användarvänlig barnvagnstyp som lämpar sig väl på både långpromenaden som till och från dagis.
09_18_racekopia.jpg09_18_sittykopia.jpg

Paraplysulkyn

Paraplysulkyn är en liten smidig och lätt barnvagn för lite äldre barn. Paraplyvagnen har ganska små svängbara hjul vilket gör den behändig på shoppingturen. Paraplyvagnens litenhet i hopfälld gör den praktisk att ta med på semesterresan och i bilen.

09_11_madrid_frikopia.jpg09_11_cape_town_frikopia.jpg





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar