måndag 21 februari 2011

Magbild vecka 25 - fotboll i magen

Beräknat förlossningsdatum: 2011-06-07
Barnet blev till omkring: 2010-09-14
Du är i vecka: 25
Du är i månad: 6
Antal graviditetsveckor och dagar: 24 veckor 6 dagar
Antal dagar kvar till förlossningen: 106


Titta på bebisens händer, helt klara, fullt funktionsdugliga, med små fingernaglar och fingeravtryck. Han eller hon använder sina händer för att upptäcka olika kroppsdelar. Det känner bara, ögonen är fortfarande stängda. Men med helt utvecklade med ögonfransar som ska skydda ögonen efter förlossningen.

Bebisens dygnsrytm är mer tydlig, han eller hon har skaffat sig lite mer bestämda tider för att vara vaken och sova.

Skelettet fortsätter att hårdna.
Mamman:
Den tredje trimestern
Välkommen in i tredje trimestern! Livmodern är stor som en fotboll, och når nu halvvägs mellan naveln och bröstbenet.

Det här är den vecka då många gravida kvinnor upplever att tröttheten, yrseln och springandet på toaletten ökar igen. Om du tillhör dem som lätt får urinvägsinfektion så ska du vara extra uppmärksam på symptom som sveda och trängningar när du kissar. Gravida kvinnor får lättare urinvägsinfektion än vanligt. Drick mycket, gärna vatten med citron eller tranbär i, för att förebygga besvär.

Runt vecka 25 går de festa gravida kvinnor till barnmorskan för kontroll. Nu börjar mätningen av livmoderns tillväxt. Med ett måttband mäter barnmorskan måttet mellan blygdbenet (symfysen) och livmoderns övre kant (fundus). Det så kallade SF-måttet ritas in på en kurva. Normalvärdet ligger just nu på plus, minus 23 centimeter. Det spelar inte så stor roll hur just ditt mått är. Det viktiga är att måttet följer sin egen kurva utan några dramatiska avvikelser uppåt eller nedåt. Men det är inget du behöver fundera på, allt det här håller din barnmorska reda på.



JAG:  Väldigt kvällstrött och har svårt att gå långa sträckor på grund av foglossning, busskortet går varmt! Mår i övrigt bra och är på bra humör för det mesta. Bebisen får ibland till riktigt starka sparkar så jag hoppar till. Sparkar gärna och ofta, speciellt om något ligger mot magen som tex en söm från kläder. Har för första gången i mitt liv spräckt en söm i jackan för att jag inte har fått plats;) +4,7 kg

2 kommentarer: